گاهی اوقات اصطلاحات در مورد لاستیک ها به کار میرود که مفهوم آن معلوم نیست، و باید برای دانستن آن ابتدا اطلاعاتی را از آن کسب کرد، این اصطلاحات در مورد لاستیک، به ما کمک میکند تا چگونگی کار و محل کار با لاستیک را بدانیم، تا از لاستیک به روش درست و صحیح استفاده کنیم. چراکه استفاده نادرست و نابه جا باعث از بین رفتن لاستیک و یا سبب کم شدن عمر مفید لاستیک میشود، و با توجه به بالا بودن قیمت لاستیک ها به خصوص در لاستیکهای سنگین مانند لاستیک جرثقیل و … اهمیت دادن به این لاستیکها بسیار مهم میباشد.
AT: تایرهای همه جا رو: یکی از “اصطلاحات در مورد لاستیک” میباشد. لاستیک های همه جا رو یا همان AT حد وسط در عملکرد هستند. مقصود از ساخت لاستیک های همه جارو تلاشی برای ارائه عملکرد مناسب هم در جاده و هم در مسیرهای آفرودی است. طرح آج تایرهای همه جا رو به گونه ایست که در شرایط گوناگون آفرودی عملکرد مناسبی داشته باشند و همچنین در اتوبان نیز عملکرد قابل قبولی ارائه دهند. این خصوصیت در تایرهای همه جا رو به این صورت امکان دارد که در طرح آج آن ها، فاصله بین دندانه های آجها نسبت به لاستیک های گل نوردی که طرح آج خشنتری دارند به هم نزدیکتر است. مانند لاستیک بابکت چینی که میتواند در محیط ناهموار به خوبی فعالیت داشته باشد.
نتیجه آن معمولا سواری کم صداتر در خیابان نسبت به تایرهای گل نوردی است که دلیل آن الگوی آج ملایم تر تایرهای همه جارو است. عموما لاستیک های همه جا رو نسبت به لاستیک های خیابانی صدای بیشتری تولید میکنند، اما در عوض مزیت تایرهای همه جا رو این میباشد که در مسیرهای مختلف مانند سطوحی که پر از سنگ هستند، مسیرهای شنی و تا حدودی در مسیرهای گلی عملکرد خوبی دارند و در عین حال در آسفالت چسبندگی مناسبی را ارائه میدهند. ان موضوع برای لاستیک لودر نیز صدق میکند.
یکی از معایب تایرهای همه جارو این میباشد که شکاف های سطح آج آنها پر از گل میشود و چسبندگی لازمه را از دست میدهند گرچه برخی از نمونه های تایرهای همه جا رو در مسیرهای گلی عملکرد بسیار عالی دارند. این تایرها عموما برای افرادی که دارای خودروی دو دیفرانسیل هستند و از خودروی خود استفاده روزمره دارند و کمتر در مسیرهای آفرودی و بیشتر در اتوبان رانندگی میکنند مناسب هستند. برندهای معروفی مانند لاستیک تینگا تایرهای همه جا روی باکیفیتی ارائه میدهند و شما با دانستن این اصطلاحات در مورد لاستیک میتوانید لاستیک مورد نیازتان را پیدا و خریداری نمایید.
MT: تایرهای گل نوردی: این نیز یک نوع دیگر از اصطلاحات در مورد لاستیک میباشد. این نوع از تایر همانطور که از نام آن پیداست مخصوص رانندگی در مسیرهای گلی میباشد، زمانی که به طرح آج بسیاری از تایرهای گل نوردی نگاه کنید، عموما در شرایط دیگر همانند مسیرهای پر از سنگ، در برف عمیق، در شن نرم و در مسیرهای پر از درخت که سطح زمین آن نرمتر و همیشه در حال تغییر است نیز عملکرد مناسبی دارند. دلیل آن این است که لاستیک های گل نوردی عموما از جنس ترکیبات نرمتر و با فاصله بیشتر میان دندانه های آج طراحی میشوند که هر چیزی میان دندانه های آج آنها قرار بگیرد به آن گیر میکنند و در نتیجه چسبندگی بیشتر و بهتری را ارائه میدهند؛ به خصوص هنگامی که فشار باد آنها کم باشد. برندها معروفی مانند لاستیک دلیوم اندونزی انواع تایرهای گل نوردی را ارائه میدهند و شما میتوانید از این برند معتبر این لاستیک را خریداری کنید.
البته یک چیز دیگر که در کارایی و یا عدم کارایی تایرهای گل نوردی موثر است، طرح آج آن میباشد، و تولیدکنندگان گوناگون طرح آج های متنوعی را طراحی کردهاند. این تایرهای عیبی که دارند این است که عملکرد ضعیفی در اتوبان و به خصوص در هنگام بارش باران دارند، چرا که فاصله زیاد بین دندانه های آج آنها سبب کاهش سطح تماس تایر با جاده میشود. یک عیب دیگر تایرهای گل نوردی این است که رانندگی با آنها در مسیرهای یخ زده امکان دارد بسیار خطرناک باشد. همچنین تایرهای گل نوردی سریعتر از تایرهای همه جارو یا یک لاستیک خیابانی فرسوده میشوند و بسته به دیدگاه شما میزان صدایی که زمان رانندگی در اتوبان تولید میکنند ممکن است بیشتر باشد. هرچند که استفاده از تایرهایی با برندها معروف مانند لاستیک سومیتومو ژاپن میتواند باعث شود که لاستیک شما به میزان بسیار بیشتری عمر کند.
دانستن این اصطلاحات در مورد لاستیک به شما کمک شایانی در پیدا کردن لاستیک مورد نظرتان میکند، تا با توجه به کارایی و نیازتان لاستیکی را که به کارتان میآید را انتخاب کنید.
لایه ضربدری و رادیال نیز جزو اصطلاحات در مورد لاستیک میباشند که دو ساختار گوناگون میباشد. به طور کلی دو نوع ساختار پایه برای لاستیک ها وجود دارد که لاستیکهای همه جارو، گل نوردی و خیابانی بر طبق آن تولید و ساخته میشوند. این ساختارهای پایه، ساختار رادیال و لایه ضربدری هستند. هر یک از ساختارها خصوصیات خاص خود را دارندکه در عملکرد آن در جاده و آفرود نقش مهمی را ایفا کرده و نوع کارایی لاستیک را مشخص میکنند و باید طبق ساختار هر یک از آنها در اماکنی که مخصوص برای آن تولید شده است از آنها استفاده کرد و نمیشود که از تایرهای رادیال به جای لایه ضربدری و بلعکس کار گرفت. در ادامه به توضیح تفاوت و عملکرد هر یک میپردازیم تا کاملا فرق آنها و کاراییشان را نسبت به دیگری بدانید:
در ساختار لاستیک لایه ضربدری لایه هایی با پوشش لاستیک به کار رفته که با نخ های نساجی که عموما نایلون و برخی اوقات کولار هستند تولید میشود. این لایه ها از یک لبه لاستیک تا لبه دیگر آن به صورت مورب و با زاویه30 درجه بر روی یکدیگر قرار داده میشوند. به این صورت که یک لایه به صورت مورب در یک جهت قرار داده میشود و لایه های بعدی یک درمیان در جهت های گوناگون قرار میگیرند تا یکدیگر را به صورت ضربدری قطع کنند و آخر آنها دور سیم های لبه لاستیک پیچیده میشوند که لایه ها را محکم به لبه رینگ متصل میکنند. سپس همه لایه ها با لاستیک بیشتر پوشانده میشوند تا آج تایر را بسازند. به لاستیک های لایه ضربدری برخی اوقات لایه متقاطع نیز گفته میشود.
عملکرد و کارایی تایرهای لایه ضربدری: لاستیک های لایه ضربدری در مواقع و برای اهداف خاصی از آنها استفاده میشود و میشود گفت کارایی محدودی دارند. علت این موضوع مربوط به خصوصیات عملکرد آنها مربوط میباشد. با همه اینها اما باز هم لاستیک های لایه ضربدری برای برخی کارها مناسب میباشد مانند تایرهای ماشین آلات کشاورزی و تایرهای تریلری که یدک کشیده میشود. برخی از لاستیک های که با قصد خاصی تولید میشوند مانند تایرهای مخصوص مسیرهای سخت و صعب العبور و برخی از انواع تایرهای مسابقهای، هنوز از ساختار لایه ضربدری استفاده میکنند.
لاستیک های رادیال گزینه مناسبی در بسیاری از جنبه های کاربردی میباشد که چند دلیل اساسی برای آن موجود است، ترکیب تسمه های فولادی مستحکم در بافت درونی تک لبه تایرهای رادیال سبب میشود آج و لیه تایر به صورت جداگانه از یکدیگر عمل کنند. دیواره لاستیک بر اثر بار خودرو و وزن آن راحتتر انعطاف پیدا میکند در حالی که آج لاستیک های رادیال که شبیه به تسمه های تانک میباشد باعث میشود لاستیک به صورت افقی و صاف با سطح زمین در ارتباط باشد. همچنین با تایرهای رادیال انحراف عمودی بیشتر امکان پذیر است. این خود یک خصوصیت مثبت محسوب میشود زیرا انعطاف پذیری بیشتر، مقاومت لاستیک را در مقابل پنچری تا حد بسیاری افزایش میدهد.
برای افزایش استحکام تایر رادیال از سیم های فولادی با ضخامت بیشتر استفاده میشود. چرا که سیم های فولادی بزرگتر سبب میشود پارگی، سوراخ شدن و پنچری تایر کاهش یابد. استفاده از سیم های فولادی بزرگتر به توزیع حرارت نیز کمک میکنند که منجر به کارکرد خنکتر لاستیک و کاهش مصرف سوخت نیز میشود. در این مطلب سعی شد تا برخی از مهمترین اصطلاحات در مورد لاستیک گردآوری شده و به شما عزیزان ارائه شود امیدواریم از مطالب بالا راضی بوده باشید.